De kern van de leer | Satsangfragmenten | Aanbevolen literatuur

 

De kern van het onderricht dat ik in Satsang geef, omvat drie belangrijke pijlers. De eerste pijler dient zich aan op het moment dat je begint te ontwaken of misschien zelfs al wakker bent. Vaak is dit het moment dat de illusie van gedachten zichtbaar is geworden, en je door hebt dat jezelf verbeteren (en de wereld om je heen) niets uithaalt. Toch is daar een weten van binnenuit, die de zoekende in je wakker maakt en van waaruit je het pad naar bevrijding gaat.

De tweede pijler ontmoet je meestal als je het ´hoogste´ pad al bent ingeslagen. Soms ook kom je hier bij toeval in terecht. Het is dat gebied dat altijd aanwezig is en dat voorbij de vorm gaat. Het is de stilte... de leegte... het ware Zelf. Je verlangen hiernaar zal steeds verder aanwakkeren en je steeds verder het pad van bevrijding laten gaan.

De derde pijler ontvouwt zich bij genade. Het is het moment dat het ego sterft en het persoonlijke zelf voorgoed verdwijnt. Het is een moment dat hand in hand gaat met volledige overgave en van waaruit geen terugkeer meer mogelijk is. Je bent thuis.


Het pad van bevrijding

Het pad van bevrijding is in werkelijkheid geen pad. Je gaat niet van A naar B, je komt nergens uit en het leidt niet tot een

lees verder

Stilte

Stilte is in alles aanwezig. Het is waar gedachten al weer verdwenen zijn nog voordat ze tot stand hebben kunnen

lees verder

Zelfverwerkelijking

Het klinkt zo mooi... bevrijding, verlichting. Maar maak je het in gedachten niet mooier dan het is? Je verwerft namelijk niets, je krij

lees verder