Misschien herken je dit… je bent naar satsang geweest of hebt een retraite bijgewoond of het gebeurde zomaar ineens spontaan. Je ervaarde een ruimte, een leegte, het Zelf en werd automatisch stil van binnen. Het voelde als bevrijding.

 

Maar wat gebeurde er daarna? Bleef je in die stilte verankerd? Maakte je als vanzelf weer opnieuw de weg naar binnen? Of liet je je meesleuren in de belevenissen van de dag, staken oude patronen en gewoontes de kop weer op en verzandde je – zonder dat je het door had –ineens weer in het eindeloze geratel van de mind?

Natuurlijk gebeuren zulke dingen en dat is ook niet erg… als je maar weet hoe je hier weer uit moet komen en je de aandacht weer terug naar het Zelf kan brengen. Want dat is waar het hele pad van Zelfverwerkelijking over gaat. Dat jij je aandacht leert richten op dat wat werkelijk is, zodat de mind geen vat meer op je heeft, de ego-structuur uiteen begint te vallen, en dat wat je jij noemt verdwijnt in het Zelf en er alleen nog maar het Ene is.

Dit is een pad van vallen en opstaan… een pad van steeds maar doorgaan…. en je neus steeds opnieuw de goede kant opzetten. Je redt dat niet met een paar keer per jaar een satsang te bezoeken en af en toe een retraite. Je redt dat niet met het lezen van een boek alleen.

Het is een pad waarbij je je sadhana’s mee zal moeten nemen het dagelijks leven in en geen moment onbenut laat om wakker te worden. Het is een pad waarbij je geen genoegen neemt met inzicht alleen, omdat je weet dat inzicht slechts de mentale laag betreft. Het is een pad waarbij je geen genoegen neemt met een gevoel van welbehagen, licht en liefde, omdat je weet dat ook dat slechts ervaringen zijn; en alles wat komt en gaat nooit het werkelijke kan zijn.

Het is een pad dat je gaat als je voelt dat je tot het uiterste wilt gaan, en het verlangen naar zuiverheid, helderheid en waarheid brandend aanwezig is in je hart.

Het is een pad waarbij je door zult krijgen dat de mind (ego) alles in het werk zal stellen om je er van af te halen, maar waarbij je het verlangen om hieraan voorbij te gaan voorrang geeft. Het is een pad waarbij je beseft dat er weerstand zal gaan komen, je momenten zal gaan hebben dat je ontmoedigd gaat raken en je gelooft dat het bij jou wel nooit zal gaan gebeuren. Maar desondanks ga je door…

En hierin word je gesteund. Dit pad loop je namelijk niet alleen. Als je het pad van zelfverwerkelijking gaat, sta ik aan je zijde, en alle andere guru’s met mij. Ik zal je steeds opnieuw dat aanreiken wat je op dat moment nodig hebt. Je zal je ook gesteund voelen door de anderen die hetzelfde pad met jou gaan, en die ook – net als jij – regelmatig weer onderuit gaan.

Je zal moeite moeten doen om de aangereikte sadhana’s (oefeningen) te integreren in je leven. Je zult je gaan schamen als je even niets gedaan hebt of je hebt verloren in dat wat je niet meer wilde. Je zult in momenten je beter / verder willen voordoen dan je bent. Maar dat alles zal niet fijn voelen, dus je gaat door… Want ondanks dat je weet dat het lastig kan gaan zijn, kies je voor het hoogste en ben je welkom bij mij.

 

Het traject
In vervolg op de open satsangs en retraite is er een groep ontstaan die ik op intensieve wijze begeleidt en waarbij je je kan aansluiten als dat verlangen in je aanwezig is. In het traject wisselen groepssatsangs, individuele gesprekken en meerdaagse retraites elkaar af. Het is een traject waarin we met elkaar de diepte in gaan en waarin je gerust mag vallen, en dan vooral leert om weer op te staan. Een traject waarin je leert wat werkelijk is en je tegelijkertijd leert over volharding, vertrouwen en overgave. Een traject dat je gaat voor jezelf, voor Het Zelf, voor dat wat het allerhoogste is.

Meer praktische informatie over dit traject vind je op de pagina Pad van Zelfverwerkelijking.

Warme groet,
Emilia