De mind doorzien

De mind doorzien

Wil je jezelf losmaken uit de greep van de illusie, dan kan het niet anders dan dat de mind doorzien moet worden. De mind is zoveel meer dan alleen maar een denkinstrument. Continu worden er trucs uitgehaald, waardoor jij weer zijn verhalen geloofd en er weer een ego-identiteit tevoorschijn komt.

Maar om los te komen van die mind heeft het geen zin om elk afzonderlijk verhaal te gaan bestuderen en te gaan doorzien. In de beginfase kan dit behulpzaam zijn, maar de valkuil is dat je het toch niet hier bij laat. In plaats van elke gedachte te herkennen als zijnde illusie en in het vervolg 'het denken' te laten voor wat het is, zal het ego proberen 'betere', 'prettigere' of 'spiritueel juistere' verhalen ervoor in de plaats te zetten. En ongemerkt heb je zo nieuwe verhalen voor waar aangenomen en ben je nog steeds niet los van de mind. Hooguit omdat de inhoud van de mind iets is veranderd kan het prettiger aanvoelen. Laat je daar niet door misleiden!

Het ultieme doorzien van de mind is haar op geen enkele manier voeding meer te geven. Vecht niet met de mind, probeer haar niet te veranderen en probeer haar niet tot stilstand te brengen. Doe er niets meer mee.

Ik nodig je simpel en alleen uit er een nieuw spoor naast te leggen: een spoor van inkeer, van naar binnen gaan, en van de stilte in jezelf ontmoeten. Een spoor waarin je opmerkzaam blijft van het feit dat er een ruimte is waar alles in verschijnt en die ruimte onveranderlijk is. Dat er altijd een stilte tussen de woorden zit en die stilte alomvattend is. Dat voorafgaand aan een gedachte en na het uitdoven van een gedachte er een soort van 'volle nietsheid' waargenomen kan worden die er altijd blijkt te zijn. Door hier de aandacht naar toe te brengen, krijgt mind steeds minder vat op je. En als je dat met dezelfde intensiteit doet als waar je voorheen bezig was met je gedachtenwereld, dan lost de identificatie met mind vanzelf op.

- Emilia

Scroll naar boven