De Satsang, die maak je zelf!

De Satsang is geen voorstelling. Het is niet hetzelfde als naar het theater gaan of een film bezoeken. Het is niet te vergelijken met al die dingen waarvoor je een ticket koopt en dan vervolgens heerlijk achterover leunt om te kijken naar waarvoor je hebt betaald.

Nee, de Satsang lijkt hier totaal niet op. Er bestaan in die zin ook geen goede of slechte satsangs, omdat de goeroe/leraar/satsanggever namelijk niets komt brengen. Voor de leraar is alles al helemaal perfect en zelfs als er niemand in de zaal zit die bevrijding verlangt is dat voor hem of haar geen probleem. Hij hoeft niet langs de deuren om zieltjes te winnen. Hij hoeft niemand te overtuigen van zijn gelijk of zijn kennis aan de hele wereld te verkondigen. Hij is in volkomen harmonie met alles om hem heen en dus ook met de illusie die zich in jou afspeelt.

Maar wil jij zelf uit die illusie vandaan, dan zul je merken dat de leraar meer dan 100% beschikbaar voor je is. Het hart kan niet anders dan automatisch uitreiken naar allen die verlossing zoeken. En zodra er een verlangen in je aanwezig is naar het werkelijke Zelf, zal het hart spreken en de leraar aan je zijde staan. Het is hierin dat de satsang ontstaat en je kunt gaan ontvangen waarvoor je komt.

Zolang er in jou geen wens tot bevrijding is, komt er niets uit de leraar. De leraar is leeg, heeft geen database met kennis of slimme spreuken en heeft ook geen toverstaf. Hij kan alleen maar iets aan je overbrengen als jij dat zelf wilt. Als jij komt met je vragen en kenbaar maakt waar je verstrikt zit, kan hij/zij je de weg wijzen. Zodra jij wil weten hoe je tot bevrijding komt, kan de leraar je laten zien wat je tot nu toe over het hoofd zag. Hoe meer jij participeert in de satsang, hoe meer jij krijgt waar je voor kwam.

Nisargadatta heeft eens gezegd: "Er bestaan geen slechte leraren, maar vind maar eens een goede leerling..." Het is namelijk de leerling zelf die zich door het stellen van de juiste vragen opent en daarmee de satsang vormgeeft. De juiste vragen zijn die vragen waarin de leraar je de weg kan wijzen. Als jij wilt weten of de leraar ook graag zuurkool eet, gaat je dat echt niet verder helpen op je pad. Maar vraag je om hulp bij het vinden van de stilte bij jezelf, zul je merken dat de antwoorden die komen je werkelijk gaan helpen. Je zult dan ook iets kunnen gaan ervaren van de stilte van waaruit de woorden komen. En dat de werkelijke communicatie in satsang niet die gesprekken betreft, maar een overdracht is van iets veel groters... van het ware Zelf dat jij uiteindelijk zoekt.

- Emilia

Scroll naar boven